Regeringen satsar 196 miljoner kronor i budgetpropositionen för att stärka Sveriges arbete med informations- och cybersäkerhet. Denna investering beskrivs som den största någonsin på området rapporterar ComputerSweden.
– Att höja den svenska cybersäkerheten är avgörande för både vår nationella säkerhet och vår långsiktiga konkurrenskraft, säger Carl-Oskar Bohlin (M), minister för civilt försvar.
Pengarna kommer att fördelas mellan flera aktörer och projekt. Bland annat får Försvarets radioanstalt (FRA) 50 miljoner kronor för att vidareutveckla det Nationella cybersäkerhetscentret. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) tilldelas också en stor del av budgeten.
Computer Security Incident Response Team, CERT-SE, får 40 miljoner kronor för att stärka stödet till samhällsaktörer och förbättra hanteringen av cyberincidenter. Detta är särskilt viktigt för att uppfylla kraven i EU NIS2-direktiv.
MSB får också 30 miljoner kronor för att kartlägga kommunernas tekniska cybersäkerhetsförmåga. Syftet är att förbättra kommunernas förmåga att hantera digitala hot, vilket blir allt viktigare i takt med att fler tjänster digitaliseras.
Civilminister Erik Slottner (KD) betonar vikten av satsningen: – Många kommuner använder digitala tjänster för att effektivisera verksamheten, men det gör oss också mer sårbara för cyberattacker. Med denna investering stärker vi kommunernas förmåga att hantera digitala störningar.
Utöver detta får MSB åtta miljoner kronor för att vidareutveckla sin rådgivningstjänst och erbjuda utbildningar inom informations- och cybersäkerhet, riktade till ledningsfunktioner i samhällsviktig verksamhet. MSB får även sex miljoner för att utveckla verktyget Cybersäkerhetskollen, samt 11 miljoner för att öka allmänhetens medvetenhet om cyberrisker genom kampanjen ”Tänk säkert”.
Det Nationella samordningscentret för forskning och innovation inom cybersäkerhet (NCC-SE) får 15 miljoner kronor för att utveckla den svenska Cybernoden, där näringsliv, akademi och offentlig sektor kan samverka kring forskning och innovation.
Tillsynsmyndigheter som ansvarar för att säkerställa efterlevnaden av NIS2-direktivet får 28 miljoner kronor.
Förslagen har arbetats fram i samarbete mellan regeringen och Sverigedemokraterna.