Nordiska företag drabbas i genomsnitt av 44 säkerhetsincidenter årligen, enligt en ny rapport från Fastly. Studien, som baseras på svar från 200 beslutsfattare inom cybersäkerhet i företag med över 500 anställda, belyser flera oroande trender inom cybersäkerhet.
En av de största följderna av cyberincidenter är ekonomiska förluster. Enligt rapporten uppger 26 procent av företagen att deras intäkter påverkas negativt, och i snitt förlorar de 3,3 procent av sin omsättning efter en incident.
Återhämtningstider ökar drastiskt bland nordiska företag
Tidigare uppskattades det ta cirka 6,6 månader att återhämta sig från en säkerhetsincident, men nu har denna tid ökat till 8,1 månader. För att hantera det växande hotet planerar 85 procent av företagen att öka sina investeringar i cybersäkerhet under det kommande året. Trots detta uppger mer än hälften av säkerhetsansvariga att de inte känner sig tillräckligt rustade för att möta framtida hot.
Oro för säkerhetssystem och leverantörer
Hela åtta av tio företag uttrycker oro över kvaliteten och tillförlitligheten i sina säkerhetssystem, och en tredjedel överväger att byta leverantör. Nästan 90 procent av företagen har också förändrat sina rutiner för att testa och lansera uppdateringar som en del av sina försök att stärka cybersäkerheten.
Samarbete över avdelningsgränser
En tydlig trend är att företag involverar fler avdelningar i beslutsfattandet kring säkerhetslösningar. Förutom säkerhetsteamen får nu även grupper som ansvarar för IT-drift och infrastruktur en större roll i arbetet med att förebygga och hantera säkerhetsincidenter.
Rapporten understryker vikten av att förbättra både teknologiska lösningar och organisatoriskt samarbete för att möta de allt mer komplexa cyberhoten.